Uiterlijk

Met zijn gewicht van circa 30 tot 35 kilo, bij een schouderhoogte van ongeveer 45-50 centimeteris de Clumber Spaniel het zwaarste en meest forse type Spaniel.
Door zijn massief en aristocratisch afdoende hoofd  geeft de Clumber een waardige en ernstige indruk. Alsof hij altijd bezig is de diepere dingen des levens te overpeinzen.
Hij komt zo lekker vriendelijk en aandoenlijk over. Zelfs als pup lijken ze de wijsheid al in pacht te hebben. Uiteraard is dat maar schijn want met een doodserieuze uitdrukking op hun snoet halen ze, net als andere puppy's, het meest ondenkbare kattenkwaad uit.
De Clumber is een evenwichtige en zwaar gebouwde hond met een lang en laag lichaam. Zijn hoofd is vierkant en massief met donker amberkleurige en diamantvormige ogen, waarbij iets bindvlies te zien is. De vacht is dicht ingeplant en sluik en voelt zijdezacht glad aan. Het langst is de vacht aan de borst en de achterzijde van de benen (bevedering). De kleur is altijd effen wit met een citroenkleurige of licht oranje aftekeningen spikkels in de zelfde kleur.