Heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) is een aandoening die frequent wordt waargenomen bij grote en middelgrote honden, maar soms ook bij honden van kleine rassen. Ook bij rasloze honden komt HD voor. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten, deze wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg en milieufactoren.

De pups worden in de regel geboren met in aanleg normale heupgewrichten; de deformatie van de heupgewrichten vindt dus pas na de geboorte plaats. Bij honden die gaan lijden aan heupdysplasie ondergaan de heupgewrichten een progressieve, degeneratieve verandering. Deze wordt gekenmerkt door een verslapping van het gewrichtskapsel, zwelling, verslapping en scheuring van het ligamentum teres en abnormale ontwikkeling van heupkop en –kom. Hierbij wordt het gewrichtskraakbeen aangetast en aansluitend vinden meestal botwoekeringen (arthrose) plaats.

Het maken van röntgenfoto's van de heupgewrichten kan op verschillende manieren gebeuren. In het onderstaande artikel wordt ook de Penn-Hip methode uitgelegd.

Voor uitgebreide uitleg van heupdysplasie download het gehele artikel:


Heupdysplasie.pdf (656.84KB)
Heupdysplasie.pdf (656.84KB)

 bron: http://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl