Gedrag

De Clumber Spaniel is een uitstekende, zij het hier enigszins miskende, jachthond. Hij werkt langzaam maar gestaag en hardnekkig en kan het ruigste terrein aan. Hij heeft een meer dan goede neus en is ook nog eens een prima apporteren. Toch wordt de Clumber in Nederland en België vrijwel uitsluitend als huisvriend (en soms showhond) gehouden. Op zijn eigen bedachtzame en rustige wijze voldoet hij in deze rol eveneens uitstekend.


De Clumber is de minst speelse van alle spaniels, maar dat houdt zeker niet in dat het een lusteloze of duffe hond is. De Clumber Spaniel is van nature een vrolijke hond maar op een niet zo erg demonstratieve manier. Regelmatig kan hij heel jolig zijn en bij tijd en wijle zelfs de clown uithangen.
Hoewel je het op het eerste gezicht misschien niet zou zeggen, is de Clumber best een actieveling. Eigenlijk is hij een beetje tweeslachtig. Aan de ene kant is hij erg gesteld op zijn middagdutje en is hij soms liever lui dan moe, aan de andere kant houdt hij erg van wandelen en draait hij zijn poot niet om voor een paar kilometertjes meer. En dan het liefst los in de vrije natuur, waarbij hij een zwempartijtje ook niet zal schuwen. Dat los laten lopen kan ook makkelijk, want de Clumber is dan wel een beetje trage student maar alles wat hij geleerd heeft brengt hij graag in de praktijk. Hij is meegaand en zal in de meeste gevallen goed gehoorzamen. Behalve misschien als hij de lucht van veerwild in zijn neus krijgt. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat zijn sluimerend jachtinstinct de overhand krijgt en hij er toch echt even achteraan moet. Maar hij komt altijd weer terug want de Clumber Spaniel is onvoorwaardelijk trouw aan zijn baas. Alleen zal hij daar niet mee te koop lopen. Een enkele keer is het zelfs een echte eenmanshond, maar in de meeste gevallen hebben de andere gezinsleden toch ook een warm plekke in zijn hart.
De Clumber wil graag een volwaardig gezinslid zijn en prefereert een plekke in de huiskamer dan ook veruit boven een kennel in de tuin, al is die nog zo luxe. Houd er wel rekening mee dat hij tijdens zijn dutjes kan snurken als een houthakker en soms ook behoorlijk kan kwijlen. Maar goed, een kniesoor die daar op let. Gewoon de tv wat harder en een handdoeken bij de hand en het leed is ook weer geleden.
Door zijn flegmatieke en stoïcijnse natuur kan hij ook goed met kinderen overweg. Zelfs als ze soms wat te ruw zijn; de Clumber kan wel tegen een stootje en maakt zich niet snel druk.

De Clumber Spaniel is een sociale hond en staat dan ook op goede voet met de meeste honden. Ook met andere huisdieren kan hij over het algemeen goed overweg. Tegenover vreemde mensen zal hij zich echter wat terughoudend opstellen, het is gewoon niet zo'n allemans vriend. Dit gebeurt overigens zonder enige agressie te tonen, want dat hoort hem te allen tijde vreemd te zijn. Zo zeer zelfs dat de gemiddelde inbreker niets van een Clumber te vrezen heeft. Misschien is de hond bereid één oog open te doen in zo'n situatie, maar verder gaat zijn interesse niet. Als alarminstallatie is hij dus volkomen ongeschikt, maar daar tegenover staat dat hij als huishond een prima kameraad is!