Trimschema

Het hoofd
De lange en dode haren worden verwijderd met een fijne kam .
Vastzittend overtollig haar kan weggeplukt worden met duim en wijsvinger,eventueel kan gebruik gemaakt worden van rubber trimdopjes.
Het plukken gebeurt altijd met de inplant van het haar mee.
Een Clumber hoort geen super glad hoofd te hebben.

De oren
Rond de gehooringang mogen geen lange haren zitten. Deze verwijdert u met een effileerschaar. Het haar onder het oor mag lekker kort zijn. Hierdoor wordt broeien in het oor voorkomen waardoor oorontsteking kan ontstaan, ook kunt u de oren beter schoonmaken als dat nodig is. 

De nek
Met een fijne kam ontdoen van dood loszittend haar eventueel lange haren wegplukken met duim en wijsvinger of plukdopjes.

De hals
De lange haren van de keel tot het borstbeen worden met de effileerschaar gelijkmatig weggeknipt .Zet de schaar van onder naar boven ,zo kan men de schaar inzet minder zien.
Ook hier geldt weer bij een Clumber nooit te kort. Aan de borstharen wordt nooit geknipt Wanneer deze erg lang en rommelig zijn mag wat bijpunten.

De rug, flanken en schouders
Eerst flink doorkammen daarna met de vinger,een fijne kam of trimdopjes ontdoen van dood, loszittend haar.
De haren op de ribben willen wel eens breed uit staan. Als men de hond van boven af bekijkt mogen deze niet te veel opzij steken.
De buikharen nooit wegknippen, hooguit wat bijpunten wanneer deze erg lang of vlassig zijn. 
De punt aan de staart inkorten tot het botje. De staart hoort de vorm van een zwaard te hebben, nooit de onderkant te kort maken.

De voorbenen
De lange haren aan de voorkant van de voorpoten glad plukken.
De haren aan de achterkant van de voorpoten,de bevedering,nooit knippen ,alleen wat bijpunten wanneer deze erg lang en vlassig zijn.
Zorg er voor dat de bevedering de grond niet raakt. Dit kan voorkomen worden door de bevedering naar beneden te kammen,wat nu voorbij de voet steekt knipt u weg.