Rasstandaard

De rasstandaard van de Clumber Spaniel is een omschrijving van de hond in zijn meest ideale voorkomen.Deze omschrijving is gemaakt als leidraad voor de keurmeesters. De keurmeester in spe doet met dit ideale beeld voor ogen examen. Aan zijn of haar ogen en handen gaan een aantal honden voorbij, zowel reuen als teven en het is aan de adspirant-keurmeester aan te geven wie van de specimen het dichtste het ideale beeld benaderd. Let wel dat het ideale beeld ook een ideaal is voor de fokker. Om U een beeld tegen waar de keurmeester zoal op let, volgt hier, integraal, de tekst van de rasstandaard, die op 23 en 24 juni 1987 in Jeruzalem, door de FCI is vastgesteld.

ALGEMEEN BEELD
Evenwichtig gebouwd, zwaar van botten, actief met een bedachtzame uitdrukking, het geheel komt sterk en krachtig over.

KARAKTER
Stoïcijns, ruim van hart, hoogst intelligent met een zelfverzekerde houding aangaande zijn natuurlijke aanleg. Een stille werker met een prima neus.

TEMPERAMENT
Rustig, betrouwbaar en zelfverzekerd, rustiger dan andere spaniels, geen neiging tot agressie tonend.

HOOFD EN SCHEDEL
Vierkant, massief, van middelmatige lengte, breed van boven, met een duidelijke achterhoofdsknobbel, zware wenkbrauwen en een diepe stop. Zware, vierkante voorsnuit met goed ontwikkelde bovenlippen.Geen overdrijving in hoofd en schedel.

OGEN
Schoon, donker amberkleurig, licht verzonken, iets bindvlies tonend, doch zonder overdrijving. Een vol, lichtgekleurd oog is zeer af te keuren.

OREN
Groot, in de vorm van een druivenblad, goed bedekt met sluik haar en iets naar voren hangend,
terwijl de bevedering niet verder reikt dan de huid van het oor.

GEBIT
Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet scharend gebit, de boventanden moeten de ondertanden dicht overlappen en recht in de kaak staan.

HALS
Tamelijk lang, dik en krachtig.

VOORHAND
Sterke, schuin liggende en gespierde schouders, benen kort, recht, zwaar en sterk.

LICHAAM
Lang, zwaar en laag bij de grond. Diepe borst, goed gewelfde ribben. De rug breed en lang. Gespierde lendenen, goed overgaand in diepe flanken.

ACHTERHAND
Zeer krachtig en goed ontwikkeld. Lage hakken. De kniegewrichten goed gehoekt en recht geplaatst.

VOETEN
Groot en rond, goed bedekt met haar.

STAART
Laag aangezet, goed bevederd en in het verlengde van de ruglijn gedragen.

GANGWERK
Rollend gangwerk overeenkomstig met lange lichaam en korte benen. Recht lopend met stuwende passen, zowel komend als gaand.

BEHARING
Overvloedig, dicht ingeplant, zijdeachtig en sluik. Benen en borst goed bevederd.

KLEUR
Effen wit op lichaam gewenst met citroenkleurige aftekening, oranje aftekening toegestaan. Lichte aftekening op het hoofd en spikkels op de voorsnuit.

GEWICHT
Het ideale gewicht voor reuen is 36 kg en voor teven 29,5 kg.

FOUTEN
Elke afwijking van de voorgaande punten moet als fout worden aangerekend en de mate waarin de fout wordt beoordeeld moet in verhouding tot het geheel staan.

OPMERKING
Reuen behoren twee voor het oog duidelijk waarneembare, normale testikels te hebben, welke volledig in het scrotum zijn afgedaald.