Gezondheid en verzorging

De Clumber spaniel is over het algemeen een sterke hond.

De erfelijke problemen die er binnen het ras voorkomen liggen voornamelijk op het gebied van de ogen. Waarschijnlijk heeft de ‘haw’, het voorgeschreven uitgezakkendende onderooglid - waardoor het bindvlies bloot komt te liggen - daar alles mee te maken. Zowel entropion (naar binnen gekruld ooglid) als ectropion (naar buiten gekruld ooglid) komen voor en kunnen voor veel oogirritatie zorgen en zelfs schade aan het oog veroorzaken. Ook kan de Clumber belast zijn met niet goed functionerende traanbuizen en cataract.
Zoals bij veel zware rassen het geval is, is ook de Clumber Spaniel niet gevrijwaard gebleven van heupdysplasie en elleboogdysplasie.
De Clumber kan goed tegen vrijwel alle weersomstandigheden en heeft, mits getraind, een uitstekend uithoudingsvermogen. Hij kan een leeftijd bereiken van rond de 12 jaar of zelfs ouder.

De Clumber ziet er op zijn best uit als men hem dagelijks even goed doorborstelt. Om klitten te voorkomen moet er af en toe ook een kam aan te pas komen. Naar believen kan men de hond bij tijd en wijle laten trimmen, waarbij riekende en slordige haren verwijderd worden. De oren moeten goed schoongehouden worden en ook de ogen zijn een punt van aandacht. Bij irrigatie is regelmatig schoonmaken met een speciale lotion aan te raden. Ook tegen lelijke traanstrepen, die op de licht- gekleurde vacht extra opvallen, is er tegenwoordig een speciaal middel voorhanden.