Gezondheid en verzorging

De Clumber Spaniel heeft een regelmatige vachtverzorging nodig om hem er op zijn best uit te laten zien en ervoor te zorgen dat hij niet gaat klitten.
De vacht an sich heeft een redelijk zelfreinigend vermogen, maar aangeraden wordt om toch minimaal een keer per week de hond even door te kammen. Een bad kan van tijd tot tijd zeker geen kwaad en zorgt er ook voor dat in de rui periode de haren sneller los komen.
Van groot belang bij een Spaniel met zware hangende oren zoals de Clumber Spaniel is om de binnenkant van de oren zoveel mogelijk haarvrij te maken zodat er voldoende lucht bij kan, en de oren goed schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.
De Clumber Spaniel zal eens in de zoveel tijd ook een bezoekje moeten brengen aan de trimmer, tenzij u zelf handig bent met een schaar; om haren aan en onder de oren, voetjes, sokken en onderbelijning bij te werken.
De Clumber Spaniel is over het algemeen een gezonde en sterke hond, die een gemiddelde levensverwachting heeft van 10-12 jaar.
Toch is het goed om stil te staan bij bepaalde erfelijke aandoeningen die bij de Clumber Spaniel voor kunnen komen. Als gevolg van het feit dat de Clumber Spaniel wat ‘ruim in zijn vel’ zit kunnen ze last hebben van oogaandoeningen als Entropion of Ectropion, waarbij het ooglid naar binnen of naar buiten krult. Dit veroorzaakt irritatie. Sommige jonge
honden die hier last van hebben groeien er overheen, in sommige gevallen is een operatie noodzakelijk waarbij dat het ooglid als het ware gecorrigeerd wordt. Een ander oog gerelateerd ongemak zijn verstopte traanbuizen.
Zoals bij de meeste zwaardere rassen het geval is kan ook de Clumber Spaniel last hebben van heupdysplasie of elleboogdysplasie, in recente jaren is hierin wel vooruitgang geboekt door een selectief fokbeleid.